Tuesday, 16 February 2016

Penang Hill, Penang [2016]

Assalamualaikum,
Baru berkelapangan masa mamamyja nak story sikit.
Haha nak story banyak2 pon gambar situasi xbanyak sangat. Sebabnya sibuk menjaga anak
Kalau nak harapkan orang lain snap. Susah la sikit yer x?. Hehe

Xbanyak gambar masa kejadian. Geramnyer.
Orang yang kuat bergambar mcm mamamyja nih bila tengok gambar sikit akan rasa xpuas hati.
Rasa macam nak pergi balik Penang tangkap gambar semula. Haha

gambar wefie kami bila dah berada di hill.

Sedikit sebanyak tentang Keretapi Bukit Bendera

Merupakan sebuah stesen kereta tanah tinggi Inggeris yang tertua di Asia Tenggara
Mula diterokai sejak akhir 1700-an
Puncak tertinggi Bukit Bendera berapa pada ketinggian 833 meter (2,732kaki) di paras laut
Perkhidmatan kereta apo funikular mula beropersi pada Oktober 1923
Sistem funikular terkini adalah generasi keempat yang mula beroperasi pada 24 April 2011

Generasi Pertama : Tahun 1906 (Sistem gagal beroperasi sepenuhnya)
Generasi Kedua : Tahun 1923 - 1977
Generasi Ketiga : Tahun 1977 - 2010

Landasan keretapi funikular merupakan landasan yang terpanjang di Asia sepanjang 1996 meter (1.99KM) dari Stesen Bawah ke Stesen Atas
Terowong keretapi funikular yang berukuran 79 meter (258kaki) panjang dan 3 meter (10kaki) lebar dengan kecuraman 27.9 darjah adalah merupakan landasan berterowong yang tercuram di dunia
Terdapat sejumlah 52 rumah agam (banglo) di Bukit Bendera (42 daripadanya adalah milik persendirian dan swasta. Bakinya adalah milik kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan).
Kebanyakan rumah agam ini berusia lebih daripada 100 tahun dan Bel Retiro (Rumah agam milik Yang Di-Pertua Negeri) yang dibina pada tahun 1789 adalah rumah agam yang tertua di Bukit Bendera

Selamat membaca yer. Hehehe

mamamyja sampai dah jam 1030 pagi. Dah lewat. So xdapat la nak beli tiket harga RM3.00

Price dia bagi mamamyja memang ok, cuma nak beratur tu macam xberbaloi sikit. Haha.
kalau xnak beratur just bayar mahal la sikit. Bolehla dapat fast lane.

Continue semula menaip selepas break makan jap. Hahaha

Dari jam 10.30 mamamyja beratur jam 12.00 baru dapat tiketnya
Lama x??

  suka betul curi-curi snap gambar. nih yang nak marah nih. hahaha
 bosan beratur, main hp ler jawabnya. 
baru selesai beli tiket.
dapat card access tuk masuk
nampak muka ada senyum sikit. Hehe

 Tengok lena x anak ibu yang keletihan. 
naik lenguh tangan ibu mendukung dia nih
masih lagi tunggu turn untuk naek. Kasihan kan.. Punyalah ramai orang.
Kasihan kat ayah, dah la penat drive. beratur lagi. hahah
Boleh je ayah g fast lane bagi senior citizen. Tapi xleh bawa peneman.
Jadi ayah pon join la kami beratur menunggu giliran. Hehe

 Selamat adik bangun, kalau x, xsyok la ibu.
Tapi kalau adik tengok pon bukan faham lagi kan?

 Bergambar tu mesti. Hehehe

 Tengok anak dara ibu yang homei2.

 sedih bila gambar sendiri tu xd dalam tu. 
Monopod tertinggal kat umah

Posing ibu anak nih.
Nurul Auni x berpose tu bukan auni namanya.
Rest sementara mamamyja tunggu dorang semua selesai solat kat atas.
xberapa sejuk kat atas nih. Cuma angin kuat. Boleh la rasa sejuk2 sikit. Hehe
 LOVE LOCK
haha, tengokler banyak tul love lock nih
xd la mamamyja nak letak. cam mengarut jer. Hahaha
Yang kelakarnya siap ada yang tertanggal. Kasihan jer orang tu. Hihik

 Tengok arissa. Homei nyer dia. Hihik

 my parents. look at nurul auni. Posing sangat2 kan
 susahnya nak bergambar bersama.
ada jer yang xkena. Hahha
geram!!!!!
 periuk kera.. nomei2nya dia
aisar jangan bagi rosak gambar ibu !!!!!

Banyak lagi tempat yang mamamyja xpergi. Maybe sebab penat sangat kot. Haha
Siapa yang nak terjah before pergi. Boleh la tengok web Penang Hills. Study2 dulu sebelum pergi.
Bila pergi macam mamamyja nih main terjah jer. Nih la jadinya. Hahaha

Muzium Owl pon xdapat nak masuk sebab ramai xnak masuk. I geram lagi !!!!
I nak masuk sebab nak pengalaman dan story cz nak tempek kat blog nih. Bila semua xnak.
Xkan nak masuk sorang2. Huahahah
Btw adult price is RM12.00. Child free yer. Hahah

 time nih dah turun.
yehuhu... jap jer rasa. amik pengalaman je nih
last mamamyja naik time umur 5 tahun. Lama kan? yang ingat kasut kita jatuh kat bawah tuh.
dulu keretapi nya xmacam nih. xd aircond. panas berpeluh2 tu ar. xboleh naik padat2 macam sardine nih.

Oklah nanti mamamyja sambung story yang lain pula yer.

BYE BYE PENANG HILLS

Sehingga kita berjumpa lagi, entah bila lah rezekinya nak datang lagi yer.

~ The End ~

9 comments:

  1. wah syoknya jln2 ke penang, belum rezeki sue sampai ke penang hills lagi, soon insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Hehehe samala kita..kalau berjalan sibuk jaga anak. Nak amek gambar pun tak menyempat.

    Lama tak ke sini....nak bawa juga anak2 nt

    ReplyDelete
  3. Arissa dah besar dan tinggi :)

    ReplyDelete
  4. Muka serius Eyja dengan Aisar tu isu apa tuh...serius bebenar nampak gayanya :)

    ReplyDelete
  5. Bukan main lagi Eyja sefamily pakai sedondon ha... :)

    ReplyDelete
  6. Btl mamamyja.. Klau berjln tmpt bkn selalu pergi ni, klau gmbr sikit, rsa x puashati je..

    ReplyDelete
  7. Comei btul dak arissa tu. Eiii.. Geram je.. Hihi

    ReplyDelete
  8. da gi jugak...
    hmmmm time aida gi pun nak ujan.
    berlari kami turun ke bwh :(
    but were having a great time up there.

    ReplyDelete
  9. bestnyer..siap jmpa frozen ye kat sana..

    ReplyDelete