Saturday, 15 November 2014

PENOLONG PENGUASA IMIGRESEN GRED KP27

Assalamualaikum,

Hari nih memang hari yang menggembirakan mamamyja. Kenapa eh? Mai nak kongsi sikit. Hehe


Jam 11.39 am tadi dapat satu sms. Fuh terkedu seketika. Its true babe?? hahaha, x puas hati jugak. Last2 terus bukak SPA check betul ke x dan akhirnya ....


Betul beb. Mamamyja memang teruja, cuak, gementar, confident ke x nih?? Because out of my job. Temuduga fizikal tu? Layakkah aku??


Diantara kriteria yang diperlukan. Serius memang cuak.. Jika lulus pemeriksaan fizikal ni akan terus dipanggil interview. Seriously memang gementar habis. 

Ya Allah jika ini rezeki Nurul Arissa, kau kurniakanlah.. Amin. Doakan semoga mamamyja LULUS yer. 

~ The End ~

84 comments:

  1. Tahniah mamamyja..all the best,.,insyaAllah pasti berjaya

    ReplyDelete
  2. bukan senang tau nk dpt..so jgn lpskan chance :)

    ReplyDelete
  3. alaaa... jangan la cuak...

    janji rock!

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Em.. xd pon panggil. Pelik jugak. Terus ujian fizikal. Dapar jugak ker.

      Delete
  5. Cikji pn dpt jgk. Tp Bmi xckup. Rabun pulak tu. :(
    Btw gudluck yer!

    ReplyDelete
  6. saya 28/11 kat spa kl..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya 20/11 kat kl Tp xdan g sb xd kat malaysia.

      Delete
  7. kawan saya ujian fizikal pagi tadi.. dah lulus terus masuk bilik temuduga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pssst..dia tanya ape ek..? Share lerr

      Delete
    2. Klu dpt share sket pun jadila...coz my turn ari jumaat ni...huhu

      Delete
  8. cik anonymous, saya nak tanya kawan awak pergi ujian tu, pakai terus pakaian sukan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut yang dia bg memang kena pakai baju sukan. sy call spa asik engage jer. huh

      Delete
  9. Mamamyja... ujian fzkal ni pkai pkaian sukan..then klau lulus trus intrviewbkens tukar baju ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. em rasanya terus interview pakai baju sukan sebab mana sempat nak tukar baju. hehe tapi standby je lah baju formal kan. kang xpasal2 je. call spa asik engage.

      Delete
  10. Dapat. Tp maybe tak attend. Underweight and rabun teruk. Sedih pulak. Goodluck pd mereka yg gi ye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sia.. attend jer. Bg mengelakkan blacklist dr spa

      Delete
    2. Kalau tak pegi interview, SPA takkan blacklist kan nama. SPA akan blacklist kan kalau pergi interview, then dapat, tapi tak lapor diri. Haaa.. yg itu, memang SPA blacklist

      Delete
    3. Terpulang pada tanggapan masing2. Sy pernah diblacklist. Jadi bagi sy mengelakkan perkara ini berulang kembali. Saya akan pergi je wlwpon dipanggil byk kali.. bkn ker dah dapat tapi xlapor diri lepas tu dia xkan panggil dah.

      Delete
  11. sy pn dpt,,tp 6/12 nt..sy xdisuh bwk nju sukn pn..ke guane nih hehe blurrr..xbiasa di panggil dgn spa haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. interview kat mana? sy pun 6/12

      Delete
  12. sy pon dpt..xbnyk hari dah nak attend..eventhough tinggi dan rabun jauh tetap ku gagahi jua..semoga kita berjaya mama myja...selected pon dah bersyukur sgt da kan...

    ReplyDelete
  13. ujian fizikal kena pakai baju sukan..kalau dah lulus semua baru tukar baju formal.. bawa baju formal siap2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gantung dalam kereta ok x? sempat xnak amik salin. ke kena bawa kat atas terus

      Delete
  14. sy pun dpt jgk 30/11/2014... 1st time nak attend ujian fizikal ni... cuak sgt..hehee tapi xtau nk pakai baju ape untuk ujian fizikal... ade sesiapa yg tahu ke???

    ReplyDelete
  15. Sesiapa yg dipanggil ujian tu sila rujuk emel.ada tatacara berpakaian di situ dan perkara yg perlu dibawa.bawa juga pakaian formal utk sesi interview..wajib tukar(jika dah lulus ujian fizikal)..sekian.

    ReplyDelete
  16. sy pun dpt 20hb ni kat mlk...1st ni. cuak jugak. anyway good luck kwn²

    ReplyDelete
  17. Ujian penglihatan tu dia rejek terus ker yg pakai spek atau still bg diuji? Dia guna lampu suluh jer cek mata?

    Yg mana dah pg kot la kalau boleh share tips.

    ReplyDelete
  18. Saya pun dapat. Tapiii, tinggi tak ckup. Rabun plak tuu... Xtau lg pg ke tak nnti.

    ReplyDelete
  19. Xde ke yg nk share pngalmn yg dh pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next week baru start kan?? Huhu.. sabar yer.

      Delete
  20. kawan2..kami ada buat group kat FB.. sila2 la jenguk ye... byk info kat sana. Ni link --->
    https://www.facebook.com/groups/664606200324089/674981169286592/?notif_t=group_comment

    ReplyDelete
  21. Sy pun dapat interview.. dah prepare jawapan dan soalan2.. tapi malangnya tinggi 148 je.. walaupun BMI okey.. klu tgk dr pengalaman org lain.. siapa yg xcukup tinggi mmg kena suh balik.. huwaaaa...:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk da p iv ke...kna blk ke sis..

      Delete
  22. salam..sy pun dpt gak 25 nov ni..tggi 149cm..agak2 lepas ke x?

    ReplyDelete
  23. sy da pegi semalam. pakai baju sukan siap2 tau dri rumah coz dorg wt ujian fizikal dlu.. bile da lulus semua time nk intrview nti bru tukar pakaian formal..first dorg cek tinggi,berat n bmi..(jaga2 tau sbb ramai yg kantoi kt bmi ni) klu lulus, baru cek mata n rabun warna plk, lps tu dorg suh masuk bilik lain utk uji pendengaran, kne buang baju tau nti dorg nk cek badan takot ade tatoo ke tindik ke..pstu cek bahu, tangan lurus ke x, cek kaki, betis..da lulus semua tu kna kawad pulak dorg nk tgk gaya berjalan...alhmdulilah sy da lulus semua..gudluck tau.. :)

    ReplyDelete
  24. tinggi dorg nk minimum 153 utk perempuan.. ada kakak tu tinggi dia 152 je n disuruh balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu bmi or tggi xckup..kena balik ek...huhu...sdihnya..mst xpass

      Delete
  25. owhhh..kena pakai pakaian sukan dulu ekkk...ape kah soalan i.view yg d soal...
    malu nye nk free depan org...serius ke sis...

    ReplyDelete
  26. sy i.view 28/11...nti sy share ye klu dpt...

    ReplyDelete
  27. Adik ipar pon.dpt jugak.ritu... mule2 xlps fizikal sbb bmi xnormal... tp sbb dia sdg berkhdmat dpt jugak intrview tu.. tp xtau la ade rezeki x... sbb biras pon tgh prgnnt tu... mamamyja gud luck ye

    ReplyDelete
  28. perempuan pon kene bukak baju ea.just pakai under-ware je ke?cam segan plak..kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdela sampai kne tgl underware..haha,suar paras lutut..pastu baju je bkk..huhu

      Delete
  29. sy pg jugak interview td..xda suruh bukak baju pun. just suruh naikkan sluar paras lutut n slinsing baju paras siku.

    ReplyDelete
  30. yeke?sy aritu kna bukak baju..mybe setengah tempat intrview xsama kot kn..cmna ok x?

    ReplyDelete
  31. result da keluar 15/12/2014...silalah cek kat portal spa..

    ReplyDelete
  32. Aah result da kua 15 dia tu sapa cek dia tahu result....sape x dpt dia bg tau duka cita...samada status tidak berjaya ....berjaya atau senarai calon simpanan...anyway tggu result 6jan nnt....mama myza dpt x...da cek blom...

    ReplyDelete
  33. ada yg dpt x?sy dpt...tp xconfirm lg kn...

    ReplyDelete
  34. saya dapat tapi kene tgu surat tawaran dari SPA smpi ke rumah dulu

    ReplyDelete
  35. Tapisan semua 2 mcm mn ea?klu nama kita blacklist ada efek x utk d lantik?

    ReplyDelete
  36. wah bestnya..tahniahlah pada yg berjaya.saya simpanan je..

    ReplyDelete
  37. rasa-rase bila ek nk kene lapor diri?

    ReplyDelete
  38. sesapa yang dapat job ni tahniah. saya pun dapat juga. so boleh la kita sembang. blh email sy di nisa@nmit.edu.my nti kita sembang panjang2 sambil tunggu surat sampai ke rumah yer

    ReplyDelete
  39. Tahniah pada yang berjaya...dpt calon simpanan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy sudah bertukar status lantikan tetap..how about u??

      Delete
    2. ranking awak no. berapa wahyuni...

      Delete
  40. Macam mana nak tahu calon simpanan ke bukan?? helpp...

    ReplyDelete
  41. Eyla joe....kalo calon simpanan awk cek dekat semakan status di urusan perkhidmatan di portal status akn update simpanan lantikan...kena tggu status tukar kpd lantikan tetap br surat minta lapor dr akan di edarkn....sila cek dlu...slain dr itu mmg bukan calon simpanan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi nape masukkan nmbr IC kuar gini "Maaf! Maklumat anda tiada dalam urusan ini."..waaaaa!!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ok..check kat status urusan kuar gitu so i check pakai my ID n masuk semakan pendaftaran then masuk semakan permohonan..kuar la ni
      PENOLONG PENGUASA IMIGRESEN GRED KP27
      Bil. Maklumat Urusan
      ________________________________________
      1 Tarikh Tutup Urusan :28/09/2014
      No. Urusan :(SM20140204)
      Status Urusan :LANTIKAN TETAP


      Tahniah! Anda telah berjaya temu duga (tertakluk kepada semakan dokumen dan maklumat individu, pengiktirafan kelayakan dan tapisan keutuhan SPRM).
      Kementerian/Jabatan :JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA,TINGKAT 1-7 (PODIUM), BLOK 2G4,PRESINT 2, PUSAT PENT. KERAJAANPERSEKUTUAN, 62500 PUTRAJAYA.

      ni maksudnye dapat atau hanya lepas interview je? kene tunggu semakan dokumen dulu eh?

      Delete
    4. awak berjaya tak umi?

      Delete
  42. agak2nya bile dapat surat lapor diri..ade sape2 yg call spa or imigresen x?

    ReplyDelete
  43. Persatuan Penguasa Imigresen Malaysia - PPImM
    October 3, 2014 ·
    Sharing is Caring: Maklumat Pengambilan Penolong Penguasa Imigresen gred KP27 di Jabatan Imigresen Malaysia
    1. Kekosongan yang dipohon: 290
    2. Simpanan yang dipohon: 210
    3. Pengisian mengikut jantina 217 lelaki (75%) dan 73 wanita (25%) namun begitu, pengisian mengikut jantina mungkin dilonggarkan bergantung pada performance calon
    4. Bidang yg dipohon oleh Jabatan:
    4.1 Pentadbiran Awam: 2,096 calon
    4.2 Undang Undang: 245 calon
    4.3 Komunikasi: 236 calon
    4.4 Teknologi Maklumat: 3,984 calon
    4.5 Hubungan Antarabangsa: 447 calon
    JUMLAH KESELURUHAN: 7,008 calon
    5. Kriteria lain yang diperlukan: Tidak boleh diisi oleh calon OKU kerana calon yang berjaya akan menjalankan tugas tugas penguatkuasaan dan kerja di lapangan.
    6. Bidang bidang pengkhususan lain yang boleh dipertimbangkan:
    6.1 Pengurusan Pentadbiran Awam: 453 calon
    6.2 Pengurusan Perniagaan: 1,238 calon
    6.3 Pengurusan Sumber Manusia: 565 calon
    6.4 Pengurusan Teknologi: 754 calon
    6.5 Pengajian Maklumat (Pengurusan Maklumat): 3 calon
    6.6 Pengajian Maklumat (Pengurusan Rekod):15 calon
    6.7 Pengajian Maklumat: 212 calon
    6.8 Komputer dan Pengurusan: 122 calon
    6.9 Pengurusan Rekod: 6 calon
    6.10 Pengurusan Perniagaan: 5,837
    6.11 Pengajian Perniagaan: 2,106 calon
    JUMLAH KESELURUHAN: 11,311 calon
    7. JUMLAH KESELURUHAN (Klausa.4 + Klausa.6) : 18,319 calon
    8. Jumlah permohonan yang diterima : 159,883 calon
    9. Calon PSL /STPM/Diploma yang dalam perkhidmatan sedang dikumpul oleh Jabatan dan tarikh tutup permohonan pada 07.10.2014. Bagi calon dalam perkhidmatan, kelulusan akademik adalah terbuka dan tidak berdasarkan bidang bagi memberi peluang kenaikan pangkat.
    10. Urusan temuduga: Awal November 2014
    11. Urusan Pengambilan / Lantikan: Akhir Disember 2014 dan Awal Januari 2015
    12. Lapor diri: Pertengahan Februari 2015
    13. Urusan pengambilan: Ujian Fizikal dan Temuduga (ujian fizikal untuk penglihatan bagi calon dalam perkhidmatan dipohon untuk dilonggarkan dari 6/9 ke 3/9 bagi ujian mata kiri dan mata kanan tanpa cermin mata)
    14. Lain-lain: Tiada Peperiksaan Online dan PAC bagi pengambilan kali ini.
    Terima kasih.
    Oleh:
    TPPI Mohd Noor Azuan bin Mohd Ariff
    Pegawai Khas
    Pengerusi
    Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia
    Thanks a million TPPI Mohd Azuan kerana sudi berkongsi info ini utk semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk tumpang tanye boleh x..Kemasukan ni sekali x dengan pegawai imigresen KP17..?

      Delete
    2. Thanks ttpi en azuan...info sgt bguna bg kami status simpanan lantikan pen peng imi kp27 setia n sabar menunggu diiringi doa yg x penah putus....in syaa Allah

      Delete
  44. Kepada yg berjaya temu duga... suda dapat surat pelantikan dr SPA ??? Sy dpt lantikan tetap tapi surat dr SPA blum ada sampai...

    ReplyDelete
  45. surat insyaallah telah diedarkan semalam...kemungkinan dalam minggu ini saudara saudari semua akan dapat surat tersebut...

    ReplyDelete
  46. Salam.....
    Khabarnya ada yang da dapat surat panggilan lapor diri 22 hb feb ni....betul ke?
    ada x calon simpanan yang dpt surat atau makluman ttg status calon simpanan ni?

    ReplyDelete