Wednesday, 19 November 2014

Pengalaman Bersalin Anak Ketiga

Assalamualaikum,


Mamamyja terpanggil untuk menceritakan pengalaman bersalin anak ketiga nih kerana lain dari yang lain. Kali ini lain sedikit kerana mamamyja pergi Menyerahkan Diri ini ke Hospital Sungai Buloh. Oh, memang tidak boleh terima hakikat. Tapi mamamyja terpaksa.

Usia Kandungan : Cukup 40 Minggu
Komplikasi mengandung : GDM (Diabetis Semasa Mengandung)
Solution : Induce 

Kenapa mesti Menyerahkan Diri pada tempoh cukup 40 minggu sedangkan masih ada lagi 10 hari tempoh menunggu. Kerana dikhuatiri risiko komplikasi mungkin meningkat jika tempoh kehamilan menjangkau tempoh ini.

Berjalan dengan penuh harapan agar dipermudahkan semuanya

9.10.2014 - Khamis 

10.00 am - Sampai ke Hospital Sungai Buloh, register bagai. Then terus masuk bilik wat CTG Scan

11.30 am - Doc. check laluan, nothing. Belum ada bukaan lagi.

kenapa lah doc tu cucuk kat tepi nih. sakit tahu x. nak bengkok kan tangan susah. Kedua belah tangan mamamyja kena cucuk dengan jarum nih. Sakit oooo !!!

01.00 pm - Lepak kat bilik rehat coz memang xder katil yang tersedia buat masa sekarang.
                  Solat  Zohor, sambung lepak and bersembang dengan jiran-jiran sebelah.

ha, amik kau. 24 hingga 48 jam okay !!!

03.00 pm - Check CTG lagi dan sambung melepak bersembang. Sakit? belum ada tanda2 sakit.

05.00 pm - Mak mertua datang, tanya cam ner. So, hahha mamamyja pon apa lagi report ar.
                  Bangle xdapat lagi, jadi makanan pon xleh amik. Xtahu bila akan dapat katil sebab
                  x ada orang yang bersalin dalam masa yang terdekat.

mukaku yang kebosanan menunggu katil. selagi tak dapat katil selagi tu xboleh induce.

07.00 pm - Check CTG lagi dan melepak2 di bilik rehat.

Dapat juga akhirnya bangle mamamyja, tapi dah malam. mana ada makanan dah. Laparnyer !!!

09.30 pm - Akhirnya, mamamyja dapat katil. Huhu, boleh tidur dengan lena sebab esok harinya
                  mamamyja bakal di induce. Suka x? Seram meh, first time nak kena induce nih.. Takoot

Akhirnya mamamyja dapat jugak katil untuk tidur malam nih. Kesian yang lain, tidur di kerusi. Ini pon menyelit jer. 

10.10.2014 - Jumaat

Bangun solat subuh, berdoa semoga dipermudahkan semuanya pada hari ini. Risau yang teramat sangat. Takut pun ada.

Muka dah sembab, muka ketakutan tapi buat2 seolah tiada apa2.

08.00 am - Doc datang, check laluan dan induce. So mamamyja xboleh bergerak selama 1 jam.

09.00 am - Check CTG

11.00 am - Mamamyja dah mula bosan duduk hospital, tapi terpaksa menghadapinya. hehe

12.30 pm - Ibu datang menzirah mamamyja, time nih mamamyja dah rasa contraction 20 minit.
                  Maknanya mamamyja xakan berlengah-lengah lagi. So teruskan usaha berjalan-jalan
                  di wad untuk cepat bukaan.

04.00 pm - Hubby ngn MIL datang jenguk pula.. Hahaha, time nih memang dah rasa cam 10 minit
                  contraction. Hoho, xtahan dah nih. Doc check laluan baru buka 4cm. Hum, lama lagi tapi
                  dah kena tolak ke Labour Room.

04.30 pm - Mamamyja di suruh buang air besar, jangan teran eh. xyah teran pun keluar sendiri. Haha

05.00 pm - Dah berada dalam Labour Room, so mamamyja dah x boleh bergerak2 sebab kena wat
                  CTG Scan. Ha nih yang x sanggup nih. Sakit kot nak tunggu cam nih.

05.30 pm - Laluan still 4cm. Cam ner nih contraction dah rasa setiap 5 minit. Xtahan jer rasanya nih.

06.00 pm - Memang mamamyja xtahan sakit induce nih. Sakit bila dipaksa cam gini. Diberi suntikan
                  tahan sakit. Tapi macam tak effective pon. Still sakit tu rasa

06.15 pm - Mamamyja try untuk teran. Bukaan still 4cm. Ya Allah.. peritnya rasa..

06.30 pm - Bidan 2 org datang, doc 2 orang juga, doc pakar pon 2 orang.. Kenapa ramai sangat eh??
                  Haha sebab mamamyja decide nak operate. Punyalah x boleh nak tahan sakit tu. Tapi
                  doc pakar cakap xboleh operate sebab anak no.3 dan dia possible boleh normal.

06.35 pm - Ntah apa bidan tu buat kat mamamyja, akhirnya dah buka 8 cm dan mamamyja di suruh
                  meneran. Dalam masa yang sama tiba-tiba ubat tahan sakit mula bertindak balas.
                  Maknanya mamamyja meneran dalam keadaan mengantuk. Oh tidak !!! mampukah aku
                  mengatasi masalah ini.

06.45 pm - Teran punya teran. Alhamdulillah, akhirnya lahir lah bayi perempuan yang sememangnya
                  tidak disangka-sangkakan. Sebab perut mamamyja like baby boy. Lahir tanpa
                  menggunting. So, xd sebarang jahitan pon. Yes, senang nak pantang. Just banyakkan
                  makan jamu untuk mengembalikan kemerajaan gitu.

Inilah anak ketiga mamamyja, nama masa nih belum terpikir lagi. Kesian dia coz semua baju berwarna biru, memang ibu xbelikan warna pink pon. Hehe.

Detail kelahiran boleh tengok sini

Habis jer meneran mamamyja terus tidur dan xingat dah apa yang mereka lakukan dekat mamamyja. Punya la mengantuk yang teramat sangat. Rasanya mamamyja x susukan baby pon kat labour room. Just kulit ke kulit jer. Serius mengantuk. Sampaikan nak hantar ke wad pon mamamyja x sedar lagi.

Makanan hari pertama start pantang. Sedapkan, ayam pun mamamyja balun.  

Akhirnya, jam 3 pagi baru mamamyja sedar dan semua barang keperluan tiada. Termasuklah HP. Haha, semua xdibenarkan melawat mamamyja sebab mamamyja tidur mati. So, esok paginya baru hubby datang bawakan semua barang-barang mamamyja. 

Then, jam 3 petang mamamyja dah boleh discharge. Alhamdulillah. Xpayah duduk hospital lelama. Bosan..

Door gift buat Nurul Arissa

Pengalaman yang setiap ibu xkan lupakan. Setiap kelahiran berbeza dan kali ini betul2 berbeza. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian itu. Syukur alhamdulillah baby dan mamamyja selamat. Maka dengan ini bertambah lagi tanggungjawab yang akan dipikul.

~ The End ~

11 comments:

  1. Pengalaman yang sama, saya bersalin anak yang sulung pun kena induce.

    ReplyDelete
  2. info yang bagus untuk future mummy :)

    ReplyDelete
  3. alo alo alo... comelnya baby... geram aunty tengok...

    ReplyDelete
  4. Oo bersalin kt sg buloh..dkt je kita ni..
    Sue pun ank 3 org jg.

    Comel sgt baby mamamyja :)

    Pas ni mamamyja boleh gali2 ilmu dkt group fb the gentle birth..

    ReplyDelete
  5. Asalam..pengalam yang sangat beharga kan mamamyja..sedap haih makanan pantang depa...

    ReplyDelete
  6. Saya pun pernah kena induce masa bersalin anak ke 3. Sebabnya nak paksa keluar baby yang dah meninggal dalam perut tu. Taklah teruk sangat sakitnya sebab baby kecik lagi.

    ReplyDelete
  7. Saya nyariss nk kna induce. Tp bby nk kuar awal sikit tuk slmatkn mamanya dr di induce.. Hehe

    ReplyDelete
  8. Waa..tabah kn para ibu2 yg nk bsalin nie.alhmdulillah semua da slesai kn ;)
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  9. Ayu pon kne induce.. 2x lak tu... ayu klu branak kt sane ase mmg g kt sg buloh tu jugak... nnt leh lh jmp mamamyja ye

    ReplyDelete
  10. Tahniah Mommyja...dah 3 dh zuriat penambah seri kuarga yea...:)

    ReplyDelete