Thursday, 9 October 2014

MATERNITY LEAVE YAHOOO !!!!

Assalamualaikum,


Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Dengan ini secara officially mamamyja memaklumkan bahawa blog ini akan DIBERHENTIKAN penulisannya sementara waktu. Selama 44 hari sebab berpantang. Diharap semua penggunjung setia blog mamamyja dapat keep calm eh (ada ker pengunjung setia??) hehehe

So kepada sesiapa yang nak tahu perkembangan mamamyja boleh la LIKE page FACEBOOK ataupun IG mamamyja eh. Kat situ mamamyja leh update sikit jer lah (curi-curi). Kenapa curi-curi eh?? Mamamyja berpantang dirumah mak, so kalau orang tua-tua yang menjaga faham-faham jer lah yer. Semua benda kena pantang. hihik


Mamamyja akan kembali selepas bertenaga dan sihat walafiat, 

I will Be Back ya !!!!!!

I will Miss my readers, pengomen tegar dan pengunjung...

~The End~
Read more ...

Wednesday, 8 October 2014

WORDLESS WEDNESDAY : JIKA IA DI MALAYSIA

Assalamualaikum,

Jika ia di Malaysia, alangkah bagusnya kan.. 

Selamat Bekerja You Olls .. 


~ The End ~
Read more ...

PROMOTE SOCIAL PAGE, MAMAMYJA

Assalamualaikum,


Hye, tengah buat apa tu? Hehe, mamamyja seperti biasa mencari idea-idea nak menulis. Kekadang tepu juga. Dah la tengah sarat nih, xd la nak pergi kemana-mana. So entry nak taip pon kurang. This is Second Last Entry. Yuhuuuu

Actually benda yang nak dipromote dah lama pon telah ada. Cuma xpernah di war-warkan pon.

Facebook Page - mamamyja
Joined pada 20 September 2011


Instagram - mamamyja
Joined pada 14 November 2012


Google + - mamamyja


So, kepada sesiapa yang sudi follow mamamyja leh ler LIKE @ FOLLOW eh, tiada paksaan pon. Mamamyja just nak promote jer. Hehe

Oklah, bye

~ The End ~
Read more ...

Tuesday, 7 October 2014

Tanda-Tanda Bersalin

Assalamualaikum,

Mamamyja masih lagi di sini (office). Puas mamamyja pujuk baby suh kuar awal, tapi dia tetap berdegil. Kenapa sayang?? seronok duduk dalam perut ibu yer. Abang dengan Kakak kamu semua keluar awal dari tarikh, kenapa kamu xnak yer. Ibu dah makan macam-macam waktu Raya AidilAdha, kamu still juga duduk bergolak-golak dalam perut ibu xmahu keluar... Jom la sayang kita check in HSB, ibu xsabar nak lahirkan kamu nih.. kalau boleh ibu xnak Induce, sakit nak. Walaupun ibu xpernah kena Induce, ibu dengar orang cerita pon dah gerun..

8 TANDA-TANDA NAK BERSALIN

1. Engages - SUDAH
  • Merupakan salah satu tanda nak bersalin tidak lama lagi. Anda mungkin perasan bayi anda telah dipindahkan ke bawah lebih rendah di dalam abdomen anda. Untuk ibu kali pertama bayi mereka mula engages dalam tempoh 2-4 minggu sebelum EDD anda. Untuk ibu kali kedua dan keatas, mereka sering mendapati bayi mereka tidak engaged sehingga kelahiran bermula. Ini disebabkan oleh otot pelvis telah pun diregang. Anda mungkin berasa "kosong" di bahagian atas abdomen dan mungkin berasa kepala bayi berehat di bawah tengah tulang pelvis anda.
2. Kerap Membuang Air Kecil - SUDAH
  • Perut anda yang semakin membesar, berat dan kepala bayi terletak di bawah tengan tulang pelvis anda dimana berdekatan dengan pundi kencing anda. Oleh itu anda kerap membuang air kecing disebabkan oleh kepala bayi menekan pundi kencing anda merupakan salah satu tanda nak bersalin yang sering berlaku.
3. Sakit belakang Bahagian Bawah - SUDAH
  • Apabila bayi anda semakin berat dan jatuh lebih rendah anda rasa sakit di belakang dan pelvis anda akibat ligamen rahim dan pelvis anda diregangkan lebih.
4. Kontraksi Braxton-Hicks - SUDAH
  • Anda mungkin berasa kontraksi ini semakin kerap dan semakin sakit seperti cramp semasa datang haid. Walaupun kontraksi pra-kelahiran ini tidak sekuat kontraksi pengecutan kelahiran yang sebenar. Kontraksi ini membantu menipis, memendek dan membuka serviks anda. Ia akan berlangsung 1 atau 2 minggu sebelum kelahiran bayi bermula. Anda mungkin mendapati kontraksi ini menjadi kurang sengit apabila anda menukar posisi kedudukan atau bermula berjalan.
5. Cirit Birit - SUDAH
  • Hormon kelahiran bertindak pada usus anda boleh menyebabkan kekejangan abdomen dan longgar. Pergerakan usus yang kerap boleh mengosongkan usus anda memberi lebih banyak ruang untuk laluan bayi. Hormon kelahiran ini juga boleh membuat anda merasa loya. Ini juga merupakan salah satu tanda nak bersalin.
6. Keputihan - SUDAH
  • Anda mungkin perasan telur yang lebih putih, lelehan lendir yang dikeluarkan dari faraj.
7. Lendir Pekat dan Pendarahan (Bloody Show) - BELUM (bloody show)
  • Kepala bayi turun ke dalam rongga pelvis dan kontraksi Braxton-Hicks boleh menyebabkan pluk mukus tertanggal. Pluk mukus ini menghalang sebarang kemasukkan asing ke dalam serviks dan menghalang sebarang kuman merebak kepada bayi. Pluk mukus berlendir pekat dan bercampur darah. Ketiadaan pluk ini membolehkan bayi bergerak ke bawah lagi dengan perlahan-lahan.
8. Air Ketuban Pecah - BELUM
  • Hanya 1 dalam 10 ibu hamil mengalami kebocoran air ketuban sebelum kelahiran. Anda harus menghubungi doktor anda segera apabila air ketuban anda pecah, Kebanyakkan doktor akan mencetuskan kelahiran dalam tempoh 24 jam untuk megelakkan jangkitan atau kompilasi yang mungkin.

Sumber Rujukan : bayi-ibu.com


Oklah, mamamyja nak siapkan kerja-kerja yang berbaki. Petang nih last check up. Esok mamamyja nak MC, nak panjat gunung. Hahahahah.. ker kamu memang nak keluar tarikh 8 sayang?? sama ibu eh. Bagus juga. Hehehe....

~ The End ~
Read more ...

Monday, 6 October 2014

HIJRAH WESTERN FOOD - SUNGAI BULOH

Assalamualaikum,

Dah lama nak upload picture besday anak sulung mamamyja pada 21 September 2014, tapi x berkesempatan. Hari nih baru free nak update. So, review sekali dengan restoran yang kami singgah..

Jom layan gambar besday boy .. Aisar Na'imullah


Sebelum tu singgah dulu Secret Recipe belikan kek slice jer. Sebabnya mamamyja x leh makan manis-manis. Lagipun besar keknyer sapa lah larat nak habiskan erk. hihik

Chocolate Indulgence, Chocolate Fudge dan Tiramisu


Ha, nih la dia besday boy. Selamat hari lahir aisar semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya di dunia dan di akhirat. Ibu akan sentiasa mendoakan yang terbaik buat anak-anak ibu.

Kami singgah makan dekat kedai Hijrah Wastern Food di Sungai Buloh. Kenapa mamamyja pilih kedai nih. Coz, teringin nak makan burger bakar. First time nak try makan kat sini. 


Makanan dah sampai... sedapnyer yummy
Chicken Chop - RM 12.00


Makanan mamamyja order dah sampai.. mak aih leh habis ker nih..
Burger Bakar - RM 10.00


Ha, tengok air sampai 1 cawan besar
Carrot Susu - RM 7.00


Kenyang makan nih.. Mamamyja pon x larat nak habiskan burger bakar nyer. Sebab besar sangat. Pastu sos meleleh giler. Nak try tempat lain pula lepas nih. Tapi di mana yer. Hehe


Boleh la pergi kalau rasa nak datang makan malam-malam. Tapi petang jam 5 pon dah buka. 

Hijrah Selera Corner
Lot 49, Jalan Besar Paya Jaras Hilir, 
47000 Sungai Buloh, Selangor
010-2385011 / 012-5417103 / 013-2112887

~ The End ~
Read more ...

Saturday, 4 October 2014

PENULIS SKRIP MELARIK AWAN

Assalamualaikum,

Happy Saturday uolls, mamamyja tengah bosan nih. Apa nak buat petang nih yer?? nak pergi jenjalan pon dah bosan, Esok mamamyja nak balik Cheras, rumah parents. Yea...yea best nyer. Dah lama x balik, mana tahu lepas makan masakan ibu dan ayah baby nih nak keluar. Hehe

Oklah malas nak celoteh panjang. Mamamyja nak review sikit pasal drama azalea yang mamamyja tonton dekat tv3 online nih. xdapat nak menonton kat tv sebab cerita nih start jam 4 petang hingga 5 petang Isnin hingga Khamis, Episod pon dah nak habis dah nih. 

Actually mamamyja kenal ker dengan penulis skrip nih?? hahhaha, kenal sangat-sangat sebab dia kawan mamamyja. Cerita nih skrip bersama hubby dia. Nanti mamamyja tempek gambar eh. Uhuks..


Sinopsis:
Kehidupan Fatiha diuji apabila ibunya menghidap barah payudara. Kerana tidak mahu menyusahkan bapanya Harun, Fatiha terpaksa melupakan impiannya untuk melanjutkan pelajaran. Setelah kematian isterinya, Harun sering didekati oleh Zaitun dan menerimanya. Sedangkan beliau pernah berjanji pada Fatiha tidak akan menduakan arwah ibunya.

Fatiha perlu bersedia menerima ibu tiri dan kakak tiri bernama Areya. Malang menimpa ayahnya kemalangan dan terbunuh. Tinggallah Fatiha bersama ibu dan kakak tirinya. Sudah jatuh ditimpa tangga, Ibu tirinya telah menjual Fatiha kepada Rayyan seorang anak orang kaya.Harapan Zaiton, dia ingin membolot harta peninggalan arwah Harun hingga sanggup memfitnah Fatiha. Rayyan juga termakan hasutan Zaitun dan sentiasa memberi layanan yang buruk pada Fatiha. Fatiha terpaksa menjadi orang gaji di rumah Rayyan. Mujur Haziq dan ibu bapa Rayyan melayan Fatiha dengan baik. APAKAH KESUDAHANNYA???

Kalau x silap mamamyja tinggal lagi 5 episod jer nak habis. Hehe, ce la korang try menonton, Best, semua pelakon baru. Semuanya pandai membawa watak masing-masing. Bagi yang gemar menonton boleh guna Tonton tv3 ataupon others web yang share drama nih. Tapi better guna Tonton. Register dulu erk. hihik


Boleh klik pada gambar eh.. 


Haha, nih la penulis skripnyer. Faridah Ariffin. Hubby dia nyer gambar xd la eh. kuikui Mamamyja tumpang glamour kat blog je ler. Itu pun blog mamamyja sendiri. 

Hari nih mendung, sedap tidur nih. Tapi tidurku sudah tidak lena.. Ahaks

~ The End ~
Read more ...

Friday, 3 October 2014

39 Weeks Pregnant

Assalamualaikum,

Salam Jumaat, entry dah petang. Hehe, mamamyja sibuk menyiapkan kerja-kerja kat opis tu. Amboi cam confident jer leh cuti terus hari isnin nih. Tapi memang cuti hari isnin kan?? sebab ahad public holiday. Best ... best

Bila difikirkan pasal kerja sampai bila pon x pernah nak habis. Ada jer kerja yang datang satu persatu. Hehe, nak xnak mamamyja siapkan mana yang termampu. Nak snap pic meja dah clean dengan fail2 pon terlupa. Seronok sangat nak balik kerja. Haaha, mengantuk la plak mata nih.

Aktiviti mamamyja tiap-tiap petang, bersiar-siar turun naik bukit kat rumah MIL, untuk cepatkan bukaan. Itulah yang mamamyja buat tiap kali tunggu hari nak bersalin. Moga-moga cepat. Sebab xnak induce. Nih anak ketiga x tahu pula cam ner plak nasibnya. Lain anak lain ragamnyer. Selalu berdoa semoga dipermudahkan semuanya.


Seperti biasa anak-anak kesayangan ibu selalu temankan ibu xcercise. Hehe, sebelum tu kita welfie dulu pakai monopod yer. Hahahah


Mendaki bukit nih jer lah yang mamamyja mampu buat. Itupun dah sakit-sakit bahagian pelvik lepas berjalan-jalan.. Tapi apakan daya, ibu terpaksa buat. Nak xnak kena kuatkan semangat. Tiap-tiap petang 5 pusingan, kalau larat. xlarat mamamyja dapat buat 3 jer. Hihik..


Salah satu software yang der dalam hp mamamyja. I'm Expecting. Boleh download guna Google Play. Sudah mula rasakan debaran nak melahirkan. Ya Allah seram sejuk di buatnya. Malamku tidak lena, setiap jam bangun. Bagus juga baby mengerakkan ibu bertahajjud di malam hari. 

Dah nak masuk maghrib. Nanti nak taip entry lain pula.

~ The End ~
Read more ...

Wednesday, 1 October 2014

Segmen Happy Birthday Miss Balqis

Assalamualaikum,

Mamamyja terpanggil untuk join satu segmen nih. So, dengan berbesar hati mamamyja cuba memenuhi permintaan miss balqis




Syarat-syarat penyertaan:

Buat entry khas : Done

Follow Blog Miss Balqis : Done

Ucapan Kreatif : Nih yang payah sikit nih coz mamamyja memang x kretif

Selamat Hari Lahir Miss Balqis
Dengan ucapan semoga dikurniakan 
Iman yang sempurna,
Akhlak yang terpuji, 
Pekerti yang mulia, 
Rezeki yang halal,
 Ilmu yang berguna,
 Jodoh yang membahagiakan dan
 Hidup yang dirahmati dunia dan akhirat

Segmen ini berlangsung dalam 6 hari sahaja
1 - 6 Oktober 2014

GOOD LUCK TO ME!! hihik
Read more ...

APABILA MAMAMYJA BOSAN

Assalamualaikum,

Aduh bosannyer dan mamamyja masih lagi di sini (di opis) menghabiskan sisa-sisa yang berbaki sebelum bercuti selama 2 bulan (maternity leave) kenapa 2 bulan jer? kan boleh amik 3 bulan. 1st sebab hajat mamamyja nak anak seramai 5 orang insya allah. Jadi terpaksa la amik cuti 2 bulan jer untuk cukupkan 300 hari dalam service. Jika dimurahkan rezeki dan masih panjang umur. Doakan mamamyja yer. Hehe

Actually kenduri nih dah lama dah  Januari 2013, saja jer mamamyja bosan2 kemaskini folder terjumpa gambar nih. Hehe


Nih la sepupu mamamyja termasuk la dengan my brother.


With my beloved cousin. Hehe


Ha yang nih dah semestinya with my beloved Husband.

Thanks to photographer (2 pupu dengan mamamyja) melayan kerenah mamamyja sebab  suh dia snap pic pakai DSLR, tambahan pula mamamyja memang pantang tengok kamera. Nak jer menepek  Padahal kamera sendiri ada jer. Saja nak suh hustle yang snap. 

Mana anak-anak ibu eh? maaflah yer, ibu kalau dapat bergambar dengan ayah terlupa jap kat korang. Hahaha, teruk tul. 

Oklah, dah nak dekat jam 4. Nak prepair balik rumah, xsabar nak excercise turun naek bukit (untuk cepat bukaan bersalin) Tiap-tiap petang if x hujan mamamyja akan lakukan aktiviti nih. Mudah2an cepat sikit baby keluar. Anak first dan kedua cepat 1 week, Xtahu la yang third nih cam ner. Harap2 cepat la juga. Insyaallah amin, mudah2an..

~ The End ~
Read more ...

WORDLESS WEDNESDAY - Tak Sabar Nak KURUS !!!!

Assalamualaikum,

Tragedi Oktober, Wah kejap jer dah 1hb. 10 Argh, jantung dah berdegup laju, tidur malamku tidak lena, seram sejuk memikirkan nak mengharungi contraction yang sudah 2 tahun berlalu. Ya Allah kuatkan lah semangatku demi mengharungi semua ini.

Eh celoteh banyak padahal WORDLESS ngeee


mamamyja x sabar nak KURUS, time nih umur 24 Tahun, caya x?? 

Baju sedondon. Hihik

~ The End ~
Read more ...