Friday, 19 September 2014

CABARAN 30 HARI: HARI 19 - 1 RESEPI KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum

Haha, cabaran masak memasak pula. Hihik, actually mamamyja nih xd la pandai sangat masak. So, masak cincai-cincai boleh lah. Apa yang nak di share kan eh? Resepi kat rumah mamamyja ler, memang x hafal. Cm ner nih, gambar pon xd. Macam x tersehut jer cabaran resepi kegemaran nih. Hehe

Cabaran Hari Ke-19 : 1 Resepi Kegemaran Anda

Arghhhh... pecah kepala nak ingat. tapi mamamyja cuba eh hehehhe

Bahan-Bahannya

Bahan A
~ 1 Cawan Serbuk Koko Van Hountan
~ 1 Cawan Gula Pasir
~ 1 Cawan Air

Bahan B
~ 250 g Buttercup
~ 1 Cawan Gula Pasir
~ 2 1/2 Cawan Tepung Gandum (telah diayak bersama-sama baking powder dan sodium bicarbonate)
~ 1 tsp Baking Powder
~ 1/2 tsp Sodium Bicarbonate
~ 1 tsp Essen Vanilla
~ 6 Biji Telur Gred C (kuning sahaja)

Cara-caranya
1. Campurkan semua Bahan A dan masak sehingga nampak berkilat. Selalu kacau dan api kecik takut hangit pula.
2. Pukul butter dan gula pasir sehingga kembang
3. Masukkan Icing Vanilla, pukul lagi
4. Masukkan telur satu persatu, pukul (tapi jangan terlalu lama)
5. Masukkan Tepung yang telah di ayak berselang-seli dengan bahan A tadi. Juga pukul jangan terlalu lama
6. Bakar pada suhu 170 degree selama 20 minit @ sehingga masak
7. Siap


Ala, kek dah siap xd la snap pic. Nih pon dah lama gambar nih. Sebab nak tunjuk kat mak jer nih. heheheh

Oklah, mamamyja nak sambung keje nih. Nak kemaskini Buku Service Staff. Mood kat Hospital dah nih, Haha, boleh ker mcm tu. Kuikui

13 comments:

  1. pehh!! nak sikit... wahh.. terliur kita tau...

    ReplyDelete
  2. Wah... sedap tu!! terliur ni!!!! :)

    ReplyDelete
  3. hurm..pernah try buat choc cake tapi tak jadi =( selalu takde luck bila buat cake. last2 beli kat secret recipe je.kekekkeke

    ReplyDelete
  4. Perghhh nampak sedap betul,likat ceklat tu mamamyja

    ReplyDelete
  5. sedap pulak makan kek petang2 cenggini kan...

    salam blogwalking dar www.bazliaamoza.com

    ReplyDelete
  6. Tajuk ape kek nih? hehehe
    Zura pon x bape reti baking2 nih. yang mudah2 boleh lah buat. hehehe

    ReplyDelete
  7. Belum masak pun dah nampak sedap, dah macam boleh makan :D

    ReplyDelete
  8. sedapnyeeeeeee..
    mohon pos di UUM kat zira..hihi

    ReplyDelete
  9. kek coklat...next time nak try resepi kek coklat mama myja lah..kite punya kukus..huhu

    ReplyDelete
  10. sedap laahai nak nangis rasa ihihihi. kak jom baca blog ni jom

    http://najlamohayidin.blogspot.com/2014/09/siapa-je-taknak-duit-kan.html

    ReplyDelete