Friday, 4 April 2014

First Check Up Pregnant

Assalamualaikum....


Dah lama dah mamamyja x write blog kan... ehehehe, maklumlah nak kata der morning sickness xd la plak. Tapi kemalasan itu memang melanda lah.. nak buat cam ner kan. xdapat lah nak update selalu. Huhu, rindu x?? sure x rindu kan.. uhuk2... Sekarang nih kandungan mamamyja udah pon 13 minggu. Kejab jer masa, terasa plak saat2 nak melahirkan dulu.. Perkara yang x boleh dilupakan adalah saat2 melahirkan.. hihik

Mamamyja nak write apa pon xd idea la.. hehhe, cuma sekarang nih simptom mutah2 still xpernah alami. Dah anak ketiga nih kan. Cuma mamamyja mengalami ....
  • Sakit perut yang xd la keterlaluan sangat
  • Berangin, kalau lambat makan perut mamamyja akan sakit dan berangin. Banyak angin pon ada, xleh nak simpan wuduk lelama, nanti asik tut jer .... hihik
  • Sakit Pinggang, xselalu lah.. kekadang
  • Sakit Kepala, pon sama kekadang sahaja
  • Tekak berasa payau sentiasa walaupon dah makan. Then mamamyja xtahu apa yang teringin nak makan.. sehingga sekarang tekak nih still payau. hahah
  • Sakit bahagian belakang badan dari bahu sampai urat belikat. Fuh nih memang sangat2 xtahan. Tiap2 malam or balik keje jer... asik menyapu minyak jer.. memang sakit giler.. 
  • Mengantuk yang teramat sangat, walaupun sudah tido selama 7 jam... huhu
Banyak x simptom yang di alami.. hehehe, syukur masih sihat dan bertenaga. Kalaulah asik muntah cam ner lah agaknya. So, bila dah masuk 3 trimester nih mamamyja rasa ntah lah x tahu nak kata rasa apa. Hum, mamamyja citer pasal check up yang pertama nih la yer..


Rasa lupa dah semuanya.. padahal baru jer 2 tahun yang lepas.. ahaks, Datang2 jer kena tulis buku merah tu sendiri, kalau x sebelum nih nurse yang tuliskan.. hahahah ok lah tu. Catik sikit buku aku.. [POYO JER] macam la tulisan tu cantik sangat. hahaha

Dah siap tulis g bilik 11 amik darah untuk periksa HIV sekali... owh seramnyer, dah lama x amik.. huhu, Habis jer terus lenguh2 tangan mamamyja. Sure lebam lepas nih.. memang pon. poyo lagi. Manja sangat. ehehehe

Then, g makmal hantar darah and buat urin test.. Lastlu, resultnya mamamyja nyer HB 12.3 selamat, tapi nih sementara, tengok lah nnti tengah2 bulan nanti. Tapi mamamyja harap x kan lah turun sampai 10.. takut kot... kena banyak makan benda yang menambah darah. huhu

Time check ngan nurse, di selidiknyer previous preggy.. Oh, tidak xsanggup nak mengaku semuanya. Tapi terpaksa. Nak lari mana kan.. hahahaha, nak buat cam ner kalau previous dah der kencing manis.. sedihnyer la. nampaknya kali nih kena minum air gula lagi la jawabnyer.. huhu

Check ngan doktor la plak, komenyer huh... sampai mamamyja bergaduh.. hihik.. malaslah mamamyja nak citer eh. part yang paling best, scan perut. Dapat la mamamyja tengok baby mamamyja... Bestnyer. So, next check up on 22.4.2014 at 8.00 pagi. Kena minum air gula.. buek.. huh, ntahlah stress rasanyer. xper la baby yer.. ibu terpaksa diet supaya kamu sihat xdapat penyakit kencing manis. ibu xleh nak over2 makan walaupun ibu lapar sebenarnya.. ibu nak kamu lahir dengan sihat. In Shaa Allah

Oklah, nak write panjang2 pon dah letih. amik masa 2 hari tu. maklumlah mamamyja xd mood sangat nih.. mood kerja dan serba serbi mood xbest. 

Ya Allah kau tabahkanlah hatiku, kuatkan semangatku untuk bekerja walaupon dalam hatiku sememangnya sudah tidak ada perasaan untuk bekerja di sini. Ku gagahi jua demi anak-anak ku.. 

~ The End ~

4 comments:

  1. Asslmkm sis.. Skrng ni klau prgnt umur 26thun ke atas kna mnum air gula.. Xlalu. Sy masuk skit dh pning. Rasa nk pitam dibuatnya.. Bab Hb sentiasa down.. Pastu alahan blh tahan jgk la kna hritu.. Hehe.. Pngalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, hum tu lah. nak x nak kena la hadap jugak.. uuuwwaaa

      Delete