Wednesday, 2 October 2013

Laguna Biru, Kundang [Part 2]

Assalamualaikum,

Hye mamamyja ngah bosan nih, tapi bosan2 pon badan letih tapi rajin pula nak update blog nih. Maklumlah rasanya happy sangat hari ini. Actually ngah bercuti today. Why?? sebab pemasangan kabinet ler. Kalu x, xd nyer mamamyja nak cuti. Sekali gus 2 kontraktor datang wat pemasangan.. Memang best. Cepat sikit siap. Tapi malam nih mamamyja bukan nak update story pasal pemasangan kabinet. Kita part by part eh.. ehehhe 

Okey malam nih review pasal cat mengecat eh. Penat juga sebab cat sendiri. Rata2 yang mamamyja g survey cat + ngan cornice RM 5K.. berbaloi kah?? difikir2 kan balik ada lagi benda yang lebih penting. So, mamamyja wat keputusan untuk mengecat rumah dengan sendirinya. Hanya memerlukan pertolongan suami, ayah dan adik.. Sebabnya mamamyja memang xd experience mengecat nih. Jadi mamamyja mulakan dengan tempat2 yang orang jarang nak belek2.. mana lagi kalau x dapur dan bilik2.. hahahha, xleh caya gak, orang sekarang nih suka benar tengok dapur kenapa eh??? mungkin ada sebab yang tesendiri kot.. adoi banyak lak mamamyja celoteh.. 

Firstly kena lah beli cat dulu kan??? budget untuk cat nih mamamyja peruntukan sebanyak RM500, tapi sebenarnya x sampai pon 5 rat.. Cat apa yang mamamyja gunakan eh? Nih ler dia...

Kenapa mamamyja suka cat nih eh.. alamak cari info dalam english pula dia xplain... so, mamamyja paste kat sini jer lah. Pepandai lah korang cari maksudnya eh..
  • High Sheen Finish
  • Washable
  • Low VOC
  • Low Odour
  • Fungus and Mould Resistant
Ini yang mamamyja suka "Easily maintained by cleaning with a damp cloth.".. dah try dah pon. Terbukti berkesan... huhu. Ok jom kita layan gambar eh...

Ini Master Badroom. Mulanya nak wat warna merah.. hihik Tapi rasa cam terlalu berani la pulak. So amik ler warna pink pekat sikit...

Vinyl Silk Fresh = Love Tender 8399 ~ 5Litre
RM 85.00

Bilik kedua, untuk anak bujangku... Dia yang minta warna biru. So, mamamyja pilih 

Vinyl Silk Fresh = Sky's The Limit 8933 ~ 5litre

Disebabkan warna ini baru so harga nya mahal sikit lah RM 90.00

Bilik ketiga buat anak daraku... Mamamyja beli cat nih dengan ayah. Sebabnya dia xjadi nak cat rumahnya. Kalau simpan lama2 pon xelok juga kan. Jadi ayah jual dekat mamamyja. Warna pink nyer sangat soft.. memang sesuai dengan anak perempuan kan.. hihik

Bahagian Dapur, entah kenapa mamamyja pilih kuning.. Pelik juga, maybe sebab dah jemu dengan color2 yang lain. hihik..

Vinyl Silk Fresh = Lemonade 8234 ~ 5litre
RM 85.00

Lastly, cat hall pula.. Ini pada keesokkan harinya. Hall ini memang memerlukan pertolongan ayah. Why? sebab kami nih tangan x berbedung.. x pandai nak ngecat. Kedua, takut bila kami cat 5litre pon x cukup.. hahahha. Akhirnya, ayah dengan adik tolong.. Cantik kan? eceh, puji ar sikit.. huhu xd lah mamamyja gurau jer..

Gambar apa pulak nih?? Oh, lampu. Mamamyja minta pertolongan ayah sekali lagi. Memang nak pasang lampu nih susah. Berat pulak tu. Kenapalah mamamyja beli lampu cam gini.. Sebab apa eh?? cantik kot cantik ker??, xpon sebab xcited rumah sendiri. Tu sebablah pelik2 perangainyer.. Selamatlah en. Suami layankan jer.. hihik.. tq ayah sebab susah payah layankan kerenah anak perempuanmu sorang nih.. tergantung juga lampu idaman mamamyja walaupun tahu memang susah nak mencucinya bila bersawang.. hahaha pedulikan.. yang penting hati PUAS... kan???

Oklah yer... mamamyja rasa sampai sini jer lah erk. Nanti mamamyja akan update part 3 pulak.. huhu, x sabarnyer nak pindah.. doakan dipermudahkan segala urusan mamamyja lepas nih yer.. Terima Kasih Allah dengan nikmat yang tidak terhingga nih..

~ The End ~

4 comments:

  1. bestnya mengecat umah dah..nnt jng lupa story tentang kabinet dapur ..excited nk tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best.. okay entry kabinet dapur insyaallah next week.. eheheh.. i pon xsabar u.. uhuks

      Delete
  2. Warna ruang tamu tu ape ek?

    ReplyDelete
  3. Apa kod ruang cat ruang tamu tu..cantik lah..

    ReplyDelete