Friday, 20 September 2013

Laguna Biru, Kundang [Part 1]

Assalamualaikum...

Salam Jumaat u oulls.. Mamamyja tengah free nih. Nak update story pasal rumah yang baru mamamyja beli. Alhamdulillah loan pun dah lulus.. Berapa harga nyer?? ops, rahsia lah kan.. murah jer rumah nih.. xder lah mahal mana pon. Harga mampu milik.. Hihik...

Pada 22 Ogos 2013, selepas raya.. mamamyja dah boleh ambil kunci dekat SPNB. Sebenarnya mamamyja terkilan sikit dan tired coz semua benda kena buat sendiri. Walhal mamamyja dah ada lowyer then bayar lagi dekat dia.. So sad.. Oklah malas nak celoteh panjang. Semasa ambil kunci kos yang diperlukan adalah sebanyak RM 601.00 then nak hidupkan elektrik RM440. Wah, banyak nyer nak guna duit.. Last sekali lepas dikira2 semuanya. Mencecah sehingga RM4 ribu lebey. Selamatlah ada duit backup. Kalau x kat mana lah mamamyja nak mencekau duit tuk bayar semua tu.. huhu

Inilah kawasan yang mamamyja duduk. Ada 6 Blok A-F. Blok E tu blok yang menghadap Tasik Biru.. Blok yang mamamyja duduk nih jer xd orang nak sebab menghadap Kelapa Sawit.. hahaha..

 Dah amik kunci apa lagi terus lah masuk rumah... tu lah rumah mamamyja.. hihik


 Pandangan di balkoni, menghadap estate.. tapi xper bagus untuk mata coz melihat hijau..

 Bahagian dapur.. 

 Toilet utama... ada 2 toilet lagi 1 dekat dalam master bedroom

 Master bedroom.. dan ada lagi 2 bilik yang saiz nya sama. Tapi bukan sama dengan master bedroom ya.

Weekend jer kami datang tuk basuh rumah. patutnya biarlah grill pasang dulu. tapi disebabkan ada masalah sikit jadi grill dipasang lambat. basuh lah rumah dulu yer..

 My son, rajinnya dia tolong ibu.. good

 Tengok betapa kotornya.. biasalah kan..

 agak letih ler..


Lastly, moop pula.. memang letih. balik jer rumah terus tangan mamamyja lenguh2. maklumlah bukan pernah buat kerja teruk2 nih.

Ok lah, nanti mamamyja akan update entry seterusnya. Walaupun penat tapi mamamyja happy sangat2. Sebab rumah pertama kan. Setelah hampir 6 tahun mamamyja tunggu untuk memiliki rumah sendiri, akhirnya kesampaian juga. Alhamdulillah syukur. Rezeki yang Allah berikan x terhingga.

~ The End ~

22 comments:

  1. Replies
    1. memang best.. tu yang sekarang ngah happy nak mencari barang2 rumah

      Delete
  2. skrg ni hrga rumah mkin mahal.. tah bila la baru dapat beli :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la liza.. sabar yer.. insyaallah dapat suatu hari nanti..

      Delete
  3. tahniah yer..bestnya ada rumah sendiri..tak sbar nk beli umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekacih.. beli copat2.. leh rasai kegembiraan tue. huhu

      Delete
  4. Mamaja kalau ada orang nak sewakan rumah dekat Laguna ni in case kalau mamaja terdengar harap boleh inform dekat saya ye. Tq in advance

    ReplyDelete
  5. Mamaja kalau ada orang nak sewakan rumah dekat Laguna ni in case kalau mamaja terdengar harap boleh inform dekat saya ye. Tq in advance

    ReplyDelete
  6. soalan:

    1. mase ambil kunci umah ngan SPNB bayaran RM601 tu duit ape yer?
    2. nk idupkan air dan letrik skali brape bayaran?
    3. lawyer smue byr brape ek?

    saya juga merupakan pembeli rumah di kawasan sana juga. maaf klau byk tanye, untuk pengetahuan lanjut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Duit untuk hidupkan air and etc, kunci, kad access masuk.
      2. Elektrik = RM 440. Air dah termasuk dekat bayaran NO 1
      3. Lawyer, ikut harga rumah eh. Macam saya semua RM 3,800.

      apa2 hal nak tya leh email kat saya x pon melalui facebook eh..

      Delete
  7. terima kasih kerana memberi info. harap dapat la rumah 2 x lama lg tggh tggu loan buat cek pembayaran kpd pemaju.

    ReplyDelete
  8. Byr gak kene byr ye masa nk amek kunci. Cepat tak proses nk amek kunci umah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kepada payment yang pemaju terima. kalau cepat, cepatlah yer.. eheheh

      Delete
  9. RUMAH UNTUK DISEWA DI APARTMENT LAGUNA BIRU BLOK B-10-2 (FAMILY SAHAJA)
    SEBULAN RM650 SEMI FURNISH...SAIN AGREEMENT 2 PLUS 1.....
    BOLEH HUBUNGI SAYA "DAHALAN 0133906525"

    ReplyDelete
  10. rajinnya la basuh rumah.. saya minta org tolong je aritu... upah dalam rm120.. hehe.. nampak sangat malas kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, rajin lah sangat. hihik. seronok sangat kot. sebab rumah first. huhu

      Delete
  11. Salam mamamija sy pn bli rumah di laguna biru. Nk tnya ada contact orng yg buat electric & pasang grill x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam, owh yer ker. Blok mana. Actually electrik adik sy yang buat. saya ada contact no untuk pemasangan grill sahaja. boleh x sy berikan esok. sebab buku contact ada dirumah sy. sekarang tengah berada diluar kawasan. xpon boleh emailkan kepada mamamyja sdn. mrsaiman38@yahoo.com.. thanks

      Delete
  12. Salam mamamija sy pn bli rumah di laguna biru. Nk tnya ada contact orng yg buat electric & pasang grill x?

    ReplyDelete
  13. Tahniah, eyja. Cantik area rumah eyja. Mesti puas hati, ada property sdiri,...

    ReplyDelete