Sunday, 19 May 2013

Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27

Assalamualaikum...

Hye, nak menulis per erk... last week aku dapat panggilan interview Penolong Pegawi Tadbir Gred N27.. Perasaan ku terkejut, terkedu, arghhh.... takutnyer. Apapun aku terpaksa pergi takut BLACKLIST plak.. Ini second time g interview dari SPA selepas tahun 2006 yang lalu... wah lama jugak erk, tapi aku rasa ada yang lagi lama dari aku.. Rezeki masing-masing. For those yang xdapat jangan lah berkecil hati.. Ada rezeki nya nanti...


On 7 May 2013, selepas cuti umum Pilihanraya [bagi negeri selangor]... masuk jer keje terus bukak web SPA tengok nama aku tersenarai x dalam panggilan temuduga tuh.. sebab ramai sangat fren kat facebook aku share kata dapat interview.. akhirnya, alhamdulillah aku dapat juga. Cuma yang terkedunya kenapa cepat sangat??? oh, tidakkkk.... tu yang rasa lagi berdebar2...

Aku ceritakan serba sedikit eh apa soklan yang dorang tanya...

On 13 May 2013, aku sampai ke SPP, Jabatan Perdana Menteri jam 7.45 melaporkan diri.. So, tinggalkan surat panggilan temuduga dekat kaunter, tunggu staff yang kedua panggil untuk semak dokumen yang diminta beserta salinan2 kelulusan. Makluman eh, sijil-sijil xpayah photostat ya.. Just salinan kelulusan pelajaran sahaja... 

Dah selesai semak semua dokumen aku diberikan no. giliran interview... Bilik no. 11 angka giliran no. 3... wah, x salah datang awal kan... tengok cepat dapat.. syukur,  lagipon banyak bilik.. Tunggu punya tunggu akhirnya giliran aku pada jam 9.00 pg..

Firstly, perkenalkan diri... so aku pon citer lah.. sampai lah soklan ini di tanya kepada aku...
  1. Apa tugas Penolong Pegawai Tadbir Gred N27
  2. Apa itu KUP
  3. Apakah dia Pengesahan Lantikan dan Pengesahan Perkhidmatan
  4. Berikan Tarikh kenaikan gaji
  5. Kajian kes bagi menetapkan Tarikh Kenaikan Gaji
  6. Berikan jenis-jenis cuti dalam Perkhidmatan
Itu sahaja soalan untuk aku, senang x?? senang kan.. Pada aku dia mungkin tanya soalan base on kerja-kerja yang kita buat. Disebabkan aku memang buat perkhidmatan, so dia tanya aku soalan-soalan yang berkaitan dengan perkhidmatan... Lagi satu Alhamdulillah semuanya bahasa melayu.. Kalau English pakat     meraba lah aku menjawab.. 

Temuduga aku selesai pada 9.35 pagi... After interview, tengok wayang... ehehhee. Maklumlah aku amik cuti kan.. untuk penjawat awam, kalau pegi interview xd cuti berekod erk.. kita hanya diberi pelepasan sahaja... yeehuuu

Akhir sekali, kepada kengkawan yang dapat temuduga PPT nih, Good Luck and All The Best ya... 

~ THE END ~


18 comments:

  1. ALL THE BEST untuk temuduga nanti!.
    Sangat cantik blog kamu, macam dah expert dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, actually mamamyja dah g interview dah..
      sekarang ngan waiting the result jew.. eheheh
      Blog biasa jer.. orang bekerja bukan rajin sgt nak wat.. tempah kat orang jer...

      Delete
  2. Thankz 4 d tips...sy punyer 14/6 nt..last day 2..huhuhu..nebes gler..mtk2 ader la rzki kiter..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... congrate too.. insyaallah kalau ada rezeki..

      Delete
  3. Saya pun dah pergi interview last week.... interview BM je..xkena speaking bi pun..but depend on interviewer jgk kot...antara soalan yg sy ingt lg kena tanya;

    1) perkenal diri secara ringkas
    2) nama2 menteri 2013
    3) isu semasa-pendapat mengenai pru13
    4) tugas penolong tadbir
    5) polisi kerajaan
    6) perlembagaan kerajaan
    7) sanggup xkerja luar dari semenanjung malaysia

    kalau ada yg interview lambat lg & tak tau nak prepare apa..saya suggest korg boleh cuba tengok panduan temuduga kerja kerajaan, contoh soalan dan byk lagi kat link nie --->http://goo.gl/aj6lk

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh eh?? boleh tahan jugak er soklan awak.. apapun kita berserah jer, kalau ada rezeki, insyaallah ada... ehehhe, thanks ya sebab sharing info...

      Delete
  4. Replies
    1. KUP ialah... jawatan yang diwujudkan bagi mengekalkan atau menyesuaikan gred hakiki penyandang apabil berlaku perbezaan dengan hakiki jawatan yang disandarkan. Jawatan yang diwujudkan itu adalah KUP sahaja dan akan dihapuskan sebaik sahaja penyandang meninggalkan jawatan tersebut. Ia diwujudkan dalam keadaan berikut:


      a) Untuk membetulkan keadaan yang mana penyandang-penyandang jawatan telah diberi tanggagaji yang berbeza dengan tanggagaji yang telah diluluskan bagi jawatan tersebut mengikut skim perkhidmatan jawatan itu. Keadaan ini berlaku hasil daripada urusan perubahan gaji;


      b) Berikutan dengan perubahan dalam dasar perkhidmatan Kerajaan hasil dari pengeluaran Pekeliling Perkhidmatan/Surat-surat Pekeliling Perkhidmatan;


      c) Untuk menampung pegawai-pegawai yang mengisi jawatan-jawatan dalam perkhidmatan yang jumud;


      d) Atas sebab-sebab kepentingan perkhidmatan, iaitu setelah;


      i. Penyandang jawatan tersebut dinaikkan pangkat sedangkan jawatannya tidak dinaik taraf; dan
      ii. Jawatan yang disandang oleh pegawai berkenaan dinaikkan atau diturunkan tarafnya.


      e) Untuk menampung pegawai-pegawai yang telah diletakkan di satu peringkat oleh Tribunal Perkhidmatan Awam sungguhpun peringkat jawatan tersebut tidak dibekalkan di dalam skim perkhidmatannya.

      Delete
  5. Replies
    1. actually u pon dapat ker interview N27?? so apapun good luck yea...

      Delete
  6. assalammualaikum... sis lulus interview ari tu tak? sy pun ade pg jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... owh ye ker. xdapat. bukan rezeki sy kot. uuwwaaa

      Delete
  7. susah yer soalan dia..sy tak pernah wat perkhidmatan..keja kt cawangan persenjataan huhu

    ReplyDelete
  8. Saya dapat gak intvw tu, alhamdulillah dapat ler calon simpanan. Kalau ada rezki ada ler. Tapi soalan saya tak ler susah macam yang mamamyja kena. tapi sampai ari ni takde dipanggil apa2 pun.....eyta_pt

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, tahniah. ntah lah maybe sebab sy memang buat perkhidmatan kot. thats y la soklannyer susah. huhu, tapi 4me senang. nak wat cam ner, xd rezeki saya. xper lah awk tunggu jer lah sampai dipanggil. simpanan valid 1 tahun.

      Delete
  9. cuba lg.. calon simpanan SPA skang seumur hidup.. bkn mcm dulu lg setahun je valid. x perlu risau. confirm dpt. insyaAllah akan dpanggil tp mgkn lmbt sket.. bsabar yea.. sy salah seorang yg lulus. sy br bes kursus ppt seminggu n br posting ke kmntrian.. ade 2 lantikan.. bwh jpa n bwh kkm (kesihatan). bwh jpa akan dtemptkan di pelbagai kementerian

    ReplyDelete
  10. cmner mamayja..dpt ker tak n27 ....share la skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks, xdapat la u. xd rezeki lah. xper cuba lain kali. kalau dipanggil lagi lah. hehe

      Delete