Tuesday, 17 July 2012

18sx - Semut ooo Semut..

Barang kali korang dah pernah terbaca story nih. Aku bukannyer apa, maklumlah tetiba rajin lak nak bukak email lama-lama dan read.. Pada aku story nih memang kelakar la jugak.. So aku nak share ngan korang-korang yang 18 tahun ke atas. Yang bawah tu, so sorry la kalu korang terbaca erk. Pulak dah.. ahahahha...
Limah atau nama singkatannya Mah baru saja berumahtangga dgn suaminya
Seman atas dasar pilihan keluarganya dan tinggal di kawasan perkampungan.
Walaupun Seman sengau orangnya, Mah tak kisah malah mereka begitu bahagia
dan tiada sebarang masalah yg terlalu besar sama ada dari segi komunikasi,
nafkah zahir atau pun batin. Cuma ada kalanya Limah tak dapat nak memahami
apa yg suaminya cuba nak bagitau.

Pada suatu malam Jumaat, mereka berdua bersetuju untuk membuka 'kaunter
pembayaran nafkah batin'. Kali ini Seman agak letih sedikit disebabkan pd
siangnya tadi dia pulun toreh getah sampai 10 ekar. Maka seman tidak mahu
bekerja keras untuk sesi tersebut dan dia mengambil keputusan untuk
berperanan sebagai 'org bawahan' sahaja. Setelah tiba waktu yg sesuai,
Seman pun berbaring terlentang dan 'transaksi pembayaran' pun bermula.

Nak dijadikan cerita, dalam masa urusan tersebut seekor semut api telah
jatuh dari siling ke atas katil dan merayaplah sehingga terjumpa dgn dua
buah 'batu lembut' kepunyaan Seman. Oleh kerana pada masa itu semut
tersebut mendapati 'batu2' tersebut seperti hendak melompat2 bagaikan nak
menindihnya maka semut api tersebut terpaksa mempertahankan diri dgn
menyepit sekuat hatinya 'batu lembut' tersebut..

Seman yg dari tadinya sedang asyik "hedap..hedap. ." tiba2 terkejut dan
merasa sakit lalu bersuara dgn agak kuat sedikit..

Haduh Mah..hemut.. hemut..hemut. ." kata Seman.


"Dah kemut ni bang" jawab Limah.


"Hemut... hemut...hemut. .. higit helur hahu " sambung Seman yang cuba
cabut anunya. Tapi masih dihalang oleh Limah.


"Dah kemut dan gigit kuat dah ni bang. Nak kemut dan gigit macam mana
lagi" sambung Limh lagi dalam nada merenggek berahi.


"Laaa Mah... haduhhhh.... hemut higit hagi huat" celah Seman.


"Bang.. tgh kemutlah ni..nak gigit kuat camna lagi... Dah habis gigit dah
ni..." sampuk Limah.


"Iskh...iskh. .ishk.. hak haham la Mah ni. Hahu hata hemut hat helur hahu.
Haku nak habut hulu" balas Seman.


"Masa ni mana boleh cabut bulu bang, kok ya pun tunggu la selesai dulu
baru cabut bang" balas Limah yang hampir kecewa kerana ganguan tersebut.

"hukan.. hemut higit hat helur hahu..."

"mana boleh sampai telur2 pun masuk bang..ni dah habis dalam dah ni.."

Limah yg dari tadi sedang astik menerima bayaran rasa sedikit terganggu
dengan kerenah Seman tidak berapa nak peduli dan tidak mahu berhenti
kerana dia merasakan masa untuknya menutup kaunter sudah hampir tiba.....

Limah semakin laju membuat 'kira2' sedangkan seman dibawah terkulat2
terpaksa memberi bayaran dalam antara sedap dan sakit. Si semut ni pulak
bila keadaan semakin tak menentu kerana gegaran gampa bumi yg semakin
menjadi2, dia pun mempertingkatkan kuasa dalamannya untuk menggandakan
serangan keatas 'batu2' yg mengancam keselamatannya. .

"Haduh Mah... hakit.. hedap..hakit mah.. hemut hat helur hahu mah.. hemut
hakin huat mah hat helur hahu.."
seman sendiri dah tak tau macam mana nak bagitau Limah.. sedap ada..sakit
pun ada..

Limah yg merasakan sudah tiba waktunya untuk dia menutup kaunter, terus
menggandakan kuasa dalamannya untuk membuat 'kira2' dgn laju sekali begitu
juga si semut tadi semakin kuat goncangan 'gempa bumi', maka semakin
kuatlah dia menggandakan serangan.. keadaan berlanjutan lebih kurang 2
minit seterusnya dan dalam masa itulah si Seman tak habis2 bising...

"aaaa....hedap. ."
bila semut api tu ketip kuat...
"aaaaduuuhh. . hakitt.....hemut higit helur hahu.."

Begitulah nasib Seman..Limah sudah tak memperdulikannya lagi.. dia
meneruskan 'kira2' diatas 'bayaran' yg diberikan Seman sehinggalah selesai
'sesi pembayaran'.

Apabila kedua2nya berpuas hati dgn 'transaksi pembayaran' tadi Seman pun
cepat2 bingkas bangun lalu mencapai lampu picit dan menyuluh kearah tempat
yg kena gigit semut api tadi.

"tu hemut hat helur hahu tu.."

"apa ni bng.. kan dah sudah dah.. dah cabut pun.. takkan gatal nak mintak
kemut lagi..?

Seman malas nak betekak lalu dia pun mengambil semut api tadi dan
tunjukkan kpd isterinya..

Laaaaaaaa... semut!... Ingatkan apa tadi... patutlah meracau tak tentu
pasal pun... selalunya tak macamni... iskh... iskh... iskh.... semut oh
semut... kenapalah kau jadi begini" kata Limah lalu mambuang semut tadi
sambil ketawa. 
Cam ner, kelakar x?? hahahah, sesaja jer realease tension.. huhu
 
~ THE END ~
Read more ...

Monday, 16 July 2012

Bijak Mengurus Wang (B.M.W)

Assalamualaikum..

Hehe, aku dah lupa tarikh la, cam ner nih??? Dalam last month aku ada lah kursus Bijak Mengurus Wang (B.M.W) kat Grand Blue Wave Shah Alam.. First aku WOW kan jer.. Besh kot dapat kursus kat tempat FIVE STAR.. hum, teruja lah jugak. Thanks to kengkawan aku yang letak nama aku tu. Maklumlah keje Goment kan kena cukupkan Kursus selama 7 hari setahun.. Orang Admin cam aku, mana lah banyak sangat kursus, tambahan plak kena cu budget.. Adoi, xbesh nyer...

Bila g kursus nih, wah besh nyer.. Agak2 korang lah kan pandai x aku uruskan wang lepas nih.. Grrr, pandai kot. Tapi aku nih jenis yang memang kuat membazir. Xper lah kan aku jenis ngaku.. Hehe, Kursus nih diajar macam2 cara nak uruskan perbelanjaan kita dari mula kita dapat gaji..  Selamatlah aku nih xguna kad kredit. Kalau guna, agaknya berapa banyak lah hutang aku. Huahaha..  dan info yang terkini iaitu majority orang yang telah atau boleh dikategorikan sebagai muflis adalah orang yang berumur bawah 30 tahun kebawah.. Dasyat kan, tapi ak x hairan pon.. Memang ramai kan. So nak wat cam ner kan, itu yang korang pilih so pandai2 lah save duit yer...

Jom layan gambar lah yer.. aku dah x tau nak stori apa.. so kalau ada yang berminat nak template budget, leh la korang helo2 aku, x pon pm jer.. aku akan berikan nanti...

 antara brocher dan nota-nota yang diberikan...

 antara member opis yang hadir.. kak ann, kak hasni, kak ida.. dan aku.. 

 ada gak muka aku yang terselit2 tuh..

 pabila masa kedua... ngantuk seh, nih ler jadinya.. 

 agak-agak korang sedap x?? sedap weh, maklumlah gambar x menarik, snap guna hp jew..

dessert.. eehehe, bila aku dah jumpa makanan memang susah nak snap gambar. ralit sangat makan, dah habis baru terasa nak snap tuk letak dalam blog. huhu.

~ THE END ~
Read more ...

Wednesday, 11 July 2012

Wordless Wednesday - Ala Touching nyer...

Bahagia dan selamalamanya... sob... sob


~ THE END ~

Read more ...

Sunday, 8 July 2012

Floria 2012, Putrajaya

Assalamualaikum...

Hye, dah lama x update. Seminggu kot. Maklumlah baru lepas Exam KPSL hari tuh. Xd masa la weh.. Sibuk baca buku ker? Eh idak ler, setakat review2 tu adalah. Bila tengok soklan... adui macam nak nangis.. huahahaha.. Time nak exam lah, banyak dugaan yang datang.. hihik, sedey.. So lupakan bab sedey2 tu sumer yer... Thiz weekand, g mana lagi kalu x Putrajaya.. Floria 2012, yang x besh nyer g time malam, so x dapat la nak snap gambar kat bunga2 yang cantik tu.. boleh jer kalu mahu, tp feel tu xd lah... ahaks.. Layan gambar jer lah yer..

 kami bertolak jam 6.30 cadangnya nak pegi lepas asar, tapi hujan..

menikmati suasana nak senja.. hehehe, bersebelahan dengan Masjid Sultan Mizan [masjid besi].

like this pic... ehehehe...

aisar mana?? still buat hal sendiri.. hehe

pergi tempat cantik pada waktu malam... huh, tengok lah gambar tu. masih x berpuas hati walaupun menggunakan kamera yang bagus giler.. xsempat nak setting.. anak dah jemu, last2 pakai jer mode auto and bla..bla...

auni, paksu [adik], aisar dan aku... hahah, muka sama x?? gggrrr

bila malam, ada ker orang nak jaga bunga2 nih... haha, dengan selamba nya masuk kat dalam.. adoi, kalu kena marah xker malu.. ramai orang tue..

hehe, aku xtengok pon show dorang nih. sebab lambat sangat..

diorang nih wat aksi meniup api.. cam ner cara pon x tahu lah kan.. ehehe.. sian kat abang, nak pose ngan dorang, last2 banyak nih jer yang dapat... {tengok gambar kat bawah nih}

hahahaha... banyak nih jer, yang lain dah bersurai.. tu lah, tadi aku suruh jual mahal, 
padahal dia yang mintak tadi.. 

dapat bertiga pon jadilah kan.. eheheh

korang kenal sapa yang kat tengah tue...??

singgah membeli ice blanded choclate.. aku rasa sini jer yang murah, kat tempat lain.. mak aih sumer mahal. kalu ada yang lapar xyah risau macam2 ada.. Melawati Kebab, Kenny Rogers, KFC.. and banyak lagi lah.. cuma yang dekat Cruise tu jer mahal sikit..

pertandingan antara universiti dan sekolah.. ehehehe, xd lah nak tangkap kat semua tempat..

ini lah masa yang dinantikan.. tapi ini yg terakhir.. hahaha.. buhsan nak tunggu lama, sbb tu kami berjalan2.. last2 ni yang terakhir.. adus..

Jam 10.15 kami tunggu tuk last show, bunga api.. sanggup tunggu tuh. selamatlah auni x meragam. dok diam jer. x tido lak.. tahan mata betul. eheheheh

video
 ni jer yang sempat rekod. rasanya adalah dalam 5 minit. lama kan.. tapi tangan lenguh, lainlah bawak stand leh ler rekod sampai habis.. hehehe... 
Read more ...