Thursday, 25 August 2011

Kad Raya 2011

Hari ini aku terima kad raya yang pertama... rasanya belum ada lagi yang send kat raya kat aku lagi.. al-maklumlah orang x famous, cam ner la nak dapat kad raya kan... sedar diri nih sapa... hehe, anyware sapa yang bagi tuh aku ucapkan terima kasih banyak-banyak lah. tahun ini pon, disebabkan aku memang xd mood nak raya so, ak pon xd lah nak buat kad raya cam tahun lepas.. tapi tgk lah kalau keadaan mengizinkan. sedang sarat2 nih, lagi malas aku nak ngadap laptop nak edit sbb lepas dari ngadap tu tulang belakang aku sakit, da la x leh nak urut... hurmm so, lepas nih sesiapa yang hantar kat aku kad raya akan aku publish kat blog aku nih....
Terima Kasih banyak-banyak kepada sesiapa yang memberikan kad raya kepada aku.

Kad Raya Pertama dari tempat keje lama aku... Bahagian Tanah, Ukur dan Pemetaan. Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar..
Read more ...

Tuesday, 23 August 2011

My Pregnancy This Week - 32 WEEKS

Hurm hari nih aku check up lagi... tapi hari nih aku berpuasa jugak, siap bersahur kul 5 tadi... aku x tahu yang kena amik darah 4 serangkai tu lagi... agak berdebar-debar la jugak kan... nurse cakap kalu resultnyer negative so buat lain kali, sbb aku berpuasa... patutnya aku x payah makan sahur pagi tadi... jeng-jeng resultnya agak gembira la sikit 5.8 [ 8.30a.m] xd la tinggi mana... alhamdulillah... menggunakan alternatif lain, seperti minum air apa ntah. memang pahit giler.. nak x nak aku kena minum tuk reduce kan gula dalam darah aku nih.. 
Check up aku macam biasa amik berat, dengar degupan jantung baby n amik air kencing.. so berat aku kali nih still menurun.. xnaik pon.. adakah aku stress or ntah lah... myb aku jer yang tahu kot.. uhuks. so amik darah lagi kali nih result 5.4 [10.00a.m]. 4.3[2.00pm] dan last sekali waktu berbuka, lepas aku makan nasik seciput, lauk jer lebey resultnya 6.3[8.00pm]... amin, xd merah pon.. cuma yang aku geram dan frust sekarang nih adalah, selepas nih dan seterusnya aku still akan amik darah 4 serangkai nih dua kali sebulan.. lecehnyer... udahler baki cuti aku sampai ujung bulan 12 nih tinggal 4 hari jer lagi... leh terima ker keputusan cam nih... sakit ati tau x... dah la doktor nyer kedekut.. langsung x mo bagi aku mc, so aku nak wat cm ner skrang nih???? karang aku naik angin, x mo buat langsung kan... !!

So nih tentang perkembangan baby aku...
"Bayi anda berada dalam posisi kepala di bawah sampai tiba saat kelahirannya. Si Kecil anda akan tetap menendang. Pergerakannya sehari adalah kira-kira 375 kalli. Tetapi, anda tidak akan merasa kesemuanya. Jika anda merasakan 10 pergerakan sehari, ia sudah normal".
Read more ...

Thursday, 18 August 2011

Avent

Alhamdulillah, semalam cuti yang paling mengembirakan dan meletihkan la jugak... letihnyer sebab aku mengemas.. chee wah cam rajin jer.. yer lah... banyak benda nak dikemas sebelum due nanti.. perkara yang paling mengembirakan aku, my parcel da sampai dari Kota Kinabalu, Sabah ba.. hehehe...
Sebenarnya Parcel nih adalah pump Avent yang aku beli tuk anak kedua nanti... Insyaallah.. kali nih konsep nyer sama jugak, tuk fully breast feed kan anak-anak aku... tuk yang second nih upgrade sikit sebab ada rezeki lebey yang Allah berikan.. Alhamdulillah... tu yang upgrade high sikit... Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan nanti.. Sebelum nih aku hanya pakai Avent Manual Pump sahaja... Harga dulu beli RM389.90 Less 20% kot, x silap lah.. Beli pon  kat JJ One Utama...
Masa aisar dulu, aku lambat tahu pasal pump2 nih.. da habis pantang baru aku keluar membeli, so susu yang aku bekalkan masa tu, xd lah banyak mana... sehari dalam 4oz x 4botol... so berapa jer dapat... hurm, agak, tertekan jugak lah masa tu kan, sebab da late... tapi aku kuatkan semangat demi aisar.. dan Alhamdulillah aisar x banyak kerenah... kalu susu da habis, dia x meragam pon... dia tunggu sampai aku balik... bg susu formula langsung x mo minum, yang dia leh minum, air masak jer.. harap2 yang second pon cam tu jugak... x banyak kerenan.. same like brother dia... amin...
Masih banyak lagi barang baby yang belum aku siapkan, antaranya... diapers and etc lah.. banyak, cam susah nak menyebutnya... huhu, tapi  kebanyakkan guna barang Aisar.. masih elok lagi... hurm bila difikirkan masih terngiang-ngiang lagi masa melahirkan aisar dulu.. syok jugak, cuma fobia tu still ada lagi... heheheh...
So enjoy jer lah gambar barang yang aku beli... pada kengkawan yang nak bertanyakan pasal bf nih, leh la msg aku, aku sedia membantu, lagipun aku bukanlah expert mana.. tapi leh share2 ilmu... akhir sekali, good luck untuk aku... semoga aku dapat menyusukan anak kedua ini dengan jayanya sekali... Insyaallah.. Amin..







Read more ...

Tuesday, 9 August 2011

MY PREGNANCY THIS WEEK - 30 WEEKS

Alhamdulillah, kejap jer masa berlalu ya.. sangka ngan x sangka jer ni... Aku nak bersalin pon tinggal kira minggu jer lah.. cuma sejak akhir-akhir ini aku stress yang teramat sangat.. hurm, rasa cam ish x tau lah nak kata time ak stress rituh...
" Bayi anda mengisi hampir keseluruhan ruang di dalam rahim anda. Ketika bayi menendang atau bergerak, anda akan dapat lihat kaki @ tangannya bergerak di bawah kulit perut anda. Otaknya sedang berkembang dengan sangat cepat ".... hurm, besh nya bila baca perkembangan anak ak kat dalam peyut nih... x sabar ibu nak tengok.
Sambung balik pasal stress, aku kena minum air gula buat kali kedua, last week.. tau apa jadi kat darah aku??? hurm.. 10.00 malam puasa sampai 8.00 pagi - resultnya gula ak 5.3. after amik darah, dorang suruh minum air gula 1 gelas besar, dan aku pon x tau berapa sukatannya, - result 10.1 selepas jam 10pg ha, amik ko.. high giler... entah macam mana, myb aku x leh terima kenyataan, aku nangis giler2 lah... hanya Allah jer tahu perasaan aku time tuh.. apa yang membuatkan gula aku tinggi semacam.. mungkin sebab aku gegila makan durian, rambutan dan mata kucing kot.. buah2-an yang manis. so, lepas amik result tu doktor suruh aku datang next week amik darah after 4 hours.. lagi la aku stress, da la cuti aku nak abis, silap2 raya nih pon aku x leh nak amik cuti awal...Dugaan betul.. Aku redha dengan Ujian ini... terus buku ngandung aku bertagging kuning... sebelum nih hijau, sebab kekurangan darah... 
Dan hari ini, aku kena ambil darah sebanyak 4 kali, selepas setiap 4 jam... ak cuti jugak memandangkan doktor yang kerek giler tu x bg aku mc.. dia pon satu x leh nk guna otak ker, x kan la aku nak berulang alik dari sg. buloh ker shah alam.. consider la sikit...
Berat aku turun.. ha, tau sebab apa.. sebab aku diet la.. aku x nak dapat kencing manis.. ak lapar sgt2... tapi aku terpaksa buat cam tu, sian kat baby ak... selama 1 minggu aku puasa nih, dia x henti2 bergerak dgn lasaknya... mungkin dia lapar kot.. ak pon x tau...
Amik darah yang pertama ok, kali kedua merah 8.1 kali ketiga dan keempat, darah ak ok.. huh, syukur sangat, tp belum tentu lagi. ntah2 lagi 2 minggu aku kena buat benda @ perkara yang sama jugak... sedih2... Moga2 aku ada kekuatan tuk hadapi masalah yang akan datang...

Read more ...

NIKON D90


Alhamdulillah, besh x terkata lah kan... hurm... so sekarang ngah belajar-belajar lah cara nak shot gambar..  agak kelakar jugak lah kan... orang lain da up to date, kami baru nak terkedek2.. apa2 pun depends on budget n kemampuan... setelah lama mengidam.. akhirnya kami dapat gak... huhuhuh











Read more ...